Přebíjení

07.10.2009 11:54

Hyundai Elantra 2.0 CRDi 

DTC (Poruchový kód): B 1112 BATTERY VOLTAGE – LOW. 

Nehraje rádio, nesvítí světla, blikače, svítí kontrolka ABS. Vozidlo bylo přistaveno s úplně vybitou baterií. Po nabití baterie z cizího zdroje byla provedena kontrola dobíjení: akumulátor není dobíjen. Napětí přímo na výstupu z alternátoru je 19,2V!!! Kontrola vodiče silného průřezu mezi alternátorem a 100A pojistkou před akumulátorem: vodič je v pořádku. Pojistka byla nedávno opravována pouze propájením, při měření multimetrem je zdánlivě v pořádku, ale ve skutečnosti přes tuto pojistku neproteče dostatečný proud. U těchto vznětových motorů CRDi je hodnota systémového napětí a elektrického proudu velmi důležitá např. pro ovládání vstřikovacích trysek. 

Na tuto závadu není řidič žádným způsobem upozorněn - kontrolka dobíjení se nerozsvítí. Kontrolní okruh dobíjení není veden přes hlavní 100A pojistku ve skříni pojistek a relé v motorovém prostoru. Pojistka byla přepálena příliš vysokým napětím z alternátoru.

Po opravě alternátoru a výměně 100A pojistky za novou jsou všechny elektrické přístroje v pořádku a motor pracuje normálně.

 

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode